De Italiaanse espresso: geheimen voor een perfect smakende kop koffie

03/05/2021 14:26:00

De Italiaanse espressokop.
Espresso in Italiaanse stijl is het resultaat van een combinatie van verschillende krachten. Het mechanische (de pomp die het water duwt), het hydraulische (het water dat door de circuits van de machine en de groep stroomt), het thermische (de warmte die de oliën uit het koffiepoeder onttrekt). Het ontmoetingspunt van deze alchemie van krachten en energieën is de kop met de Italiaanse espressokoffie.
Niet zomaar een kopje, maar een kop die voldoet aan nauwkeurige regels inzake de kwaliteit van materialen, geometrie, ergonomie en door de persistentie van de crema en de verhevenheid van de aromatische smaak van de koffie te garanderen.

Het paspoort van de Italiaanse espressokop.
Capaciteit.

Volgens het Italian Espresso Institute, d.w.z. de certificerende instantie van de 'Made in Italy' koffie bij uitstek, moet de capaciteit van de beker tussen de 50 en 75 ml zijn om 25-30 ml geëxtraheerde koffie te kunnen bevatten.

Materiaal.
Hard veldspaatporselein (gebakken op hoge temperaturen) is absoluut het materiaal bij uitstek. Omdat het meer gewicht, glans, uitstekende warmtegeleiding, weerstand tegen temperatuurveranderingen, schokken en chemicaliën biedt.

Vorm.
De aanbevolen vorm is een afgeknotte ellips, algemeen bekend als een "half-ei" met een smallere afgeronde binnen basis en een niet al te brede bovenkant. Dit zijn twee geometrische elementen die zowel de ideale stroom van de aromatische lading naar de neus, als de vloeistof in de mond.

Dikte.
Dit regelt de temperatuur van de geëxtraheerde koffie. Het moet ook breder zijn aan de basis en dunner aan de rand, zodat het een aangenaam gevoel geeft bij contact met de lippen.

Temperatuur.
Een goede espresso komt in het kopje bij 80°C en moet worden gedronken bij ongeveer 60°C, dus binnen 2 minuten na extractie. Op deze manier blijven zowel het organoleptische profiel als het belangrijkste visuele element “de crema” intact. Om de consistentie en kleur van de crème langer te behouden, moet de beker droog en warm zijn (40°C). Een lagere temperatuur heeft de neiging de room in korte tijd te verspreiden en bitterheid en zuurheid te accentueren.

Kleur.
De doorschijnende witte kleur, in ieder geval aan de binnenkant en aan de rand van de beker, is het meest geschikt om elke kleurtint van de crème te accentueren en betere evaluatie van de eigenschappen van het extract mogelijk te maken.

 

Happy Easter from REPA!
Our offices and warehouse will be closed during the Easter weekend and on Monday, April 1. We will be back open for you as usual on Tuesday, April 2.